Pages

Saturday, December 31

Setahun masuk toilet

Assammualaikum

(^_^)....

At-10-tion...

Sekiranya anda memasuki toilet pada 31/12/2011 jam 23:59 anda akan keluar pada tahun depan!!!

sekian 

 
hehehe...




Friday, December 30

Tentang dhia : menangis tak......

Assalammualaikum
semua (^_^)


Berakhirlah kisah hidup Dhia dan Zikir....tengok tak semalam episode akhir cerita ni..macam mana ...ada yang menangis tak???....kering air mata....abes tisu kat rumah semua...

Sedih jugak lah tengok episode akhir semalam terutamanya babak Dhia diberi pilihan samaada bermadu atau bercerai....huhuhu menangis kejap....apa pilihan yang Dhia ada di saat dia bertarung nyawa melawan penyakit dihimpit pulak dengan soalan yang terlalu berat baginya untuk buat keputusan...

Ada tak wanita di luar sana setabah Nur Kamadhia???....

Mungkin ni cerita je tak ada kaitan yang hidup atau pun mati tapi kalau terjadi realitinya....hai...tak tahu la nak cakap macam mane...

Apa pun ending story yang baik juga lah...memang cinta zikir buat dhia....tapi yang tak bestnya nape mak zikir tak bertaubat dan tak terima balasan...hurmmm....


Tuesday, December 27

Tentang dhia : Mak mentua jahat

Assalammualaikum
semua(^_^)


Tengok tak episod hari ni...baru je habis tadi...huhu membuak-buak rasa marah ni...geram dengan mak zikir...rasa nak sekeh je....pandai betul berlakon Liza Abdullah ni....aduhai hampir nak sakit jantung dibuatnya...


Dhia lembut sangat...sabar je...tapi sampai mana boleh sabar ek...hari-hari pendam...makan hati le jawabnya...


yang bestnya masa episode 27 ....tabik spring toink..toink...toink lah kat dhia akhirnya berani tegakkan kebenaran...
kliksini 
hahah dah macam bom atom meletup...hamik kau ku salmi....


Bila tengok promo episode akhir tak sabar rasanya nak tunggu hari khamis ni...ape kesudahannya...dhia sakit apa??...apa pilihan dhia cerai atau bermadu??...ooo tidakkkk.....histeria pulak ... apa pun jangan lupa kita saksikan kisah akhir Tentang Dhia  khamis ni...kisah yang penuh dengan pengajaran...









Monday, December 26

belum tua tapi rasa macam dah tua...ekekek

Assalammualaikum


semua (^_^).


Sejak kebelakangan ni busy je memanjang ....keje biasalah memang tak pernah abes...bertambah ada la tapi nasib baik jenis kerja yang tak payah bawa balik rumah....jaga orang sakit kat wad sudahlah tak kan nak bawa balik sampai rumah kot heheh...


Dan disebabkan bebanan kerja yang tak boleh dijangka selalu lah rasa sakit-sakit belakang...adoihai...macam ne ni nak kerja sampai umur 60 tahun heheheh....56 tahun cukup lah tak larat rasenya....


Selalu orang tua-tua je yang complaint sakit belakang ni sekarang dah terasa macam tua je....anyway memang dah tua pun...hahahah tah pape la ayat cam bangla je....
memang la kan sebab setiap tahun umur bertambah....


Jadi terpaksa lah rawat diri sendiri....



lega letak benda alah ni....

kan best ade orang leh tolong urut....


Tapi selagi kudrat ada..selagi Allah beri kesihatan yang baik...insyaALLAH...
kerja itu kan ibadah...



Friday, December 23

Permata Hati


Assalammualaikum

Ape khabar semua...
sihat ke....lama rasanya tak update...hehe ada orang kisah ke...padahal baru seminggu belum sebulan belum setahun...tak ape la....ada orang kisah ke tak hari ni nak update jugak....al maklong lah sibuk dengan kerja...balik kerja dah terlampau penat sampai tak larat nak buka laptop..huhu...

Ok back to topic ...Setiap pasangan yang mendirikan rumahtangga pasti ingin menimang cahaya mata.Kehadiran cahaya mata ibarat penyeri dalam rumahtangga dan pastinya pasangan itu merasakan perkahwinan sudah lengkap.

Tetapi bagi pasangan yang masih belum dikurniakan zuriat pasti akan merasa sedih,tension,stress dan kecewa.Orang di sekeliling sibuk bertanya "bila nak dapat anak?" " bila nak bertiga asik berdua je?"...dan banyak lagi soalan-soalan yang mula membuat kita rasa tidak selesa....kalau baru setahun jagung usia perkahwinan mungkin kita masih mampu tersenyum lagi....katanya tak puas honeymoon....tapi bila dah bertahun -tahun kita mula risau...dan rimas dengan soalan-soalan tadi....

Mulut manusia ni bukan macam tempayan kita boleh tutup...kalau dah tau pasangan tu dah kawin lama jangan dok menyibuk tanya soalan yang boleh menguris hati dan perasaan mereka sebaliknya berilah semangat dan kata-kata peransang supaya mereka tak berputus asa.

ini tak sibuk perli-perli....macam tak ada soalan lain nak tanya...eh...tetibe ter"emo" pulak  heheh...

Apa pun kepada pasangan yang belum mendapat cahaya mata bersabar lah.Jangan berputus asa dan terus berusaha dan berdoa mudah-mudahan Allah memakbulkan doa kita.Jangan mula berprasangka dan menyalahkan pasangan anda. 

Bersangka baik lah dengan tuhan kerana mungkin belum rezeki.Contohilah kisah Nabi Zakaria yang tak putus-putus berdoa memohon Allah mengurniakan zuriat dan Nabi Zakaria sanggup menunggu sehingga usia tua 100 tahun dan akhirnya Allah memakbulkan doanya dan mengurnikan Nabi Yahya.

Saya nak share sikitlah sebab semalam tengok ustazah dengan ling nye..dalam semanis kurma.Untuk pasangan yang berusaha untuk mendapatkan zuriat atau cahaya mata amalkan doa Nabi Zakaria iaitu surah Al-Imran ayat 38.


SURAH AL-IMRAN AYAT 38

Yang bermaksud:

"Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan.
Ia berkata: Berilah aku keturunan yang baik daripadaMu. Sesungguhnya Engkaulah yang memperkenankan segala doa.."


Selain itu ustazah juga beri beberapa tips lain antaranya:
  • amalkan minum air suam yang dicampurkan dengan madu lebah
  • membaca surah Mariam ayat 4-6
  • mengamalkan baca surah Al-waqiah 
  • Bersedekah terutamanya pada bayi yang baru lahir contohnya kita ziarah kawan yang baru lahirkan bayi dan berikan hadiah atau sumbangan ikhlas dari kita mana tahu berkat daripada itu kita pulak yang melahirkan bayi....


tomeinye


Teruskan usaha semoga berjaya...chaiyok..!!

peace




Sunday, December 18

Tangan gatal ke gatal tangan....


Assalammualaikum

Hai semua....

Dari tadi saya asyik dok mengaru je tangan...nak kata tangan berkurap huh.......excuse me....tangan saya lembut selembut baby tau..harharhar...perasan lebih...



orang kata bila tangan gatal tu maknanya nak dapat duit...wink**..wink**(dalam mata $$$)....lagi laju kita menggaru lagi banyak duit nak masuk....betul keh?....haaa.....tapi kalau gatal tak hilang tu better pi check ntah2 kurepp...yerrkk..

eleh....mesti ramai dah tersenyum-senyum nih...tak sabar nak tunggu esok kan...malam ni tidur mesti tak lena..mandi tak basah....makan tak kenyang....esok pagi-pagi pergi kerja sure berbaris panjang kat mesin atm an..an..an..




tu yang tak sabar ler....

rilek...tak kemana pun perginya....waktu rehat leh pi check tak pun keluarkan semua....

tapi ingat seronok2 jugak dah tengah bulan kang jangan makan megi pulak....tak pun tetibe puasa...iyelah nak dapat gaji+ bonus an..an..an...

settle kan dulu hutang...pastu ada lebih pi la shoping sakan....

Hujung tahun ni banyak betul godaan....SALE....SALE....SALE.....sila tetapkan iman masing-masing...(^_^)

Saya jarang mengamalkan check gaji masuk dan pi berbaris berjemaah kat atm mesin bila hari gaji....tapi check bila dah 2-3 hari gaji masuk...malas nak beratur panjang.....tapi penting check gaji masuk tau...mane tau tetibe ade kurang tetibe ade lebih....




Saturday, December 17

Najwa Latif - Carta Hati


Assalammualaikum

Hari ni kita layan lagu baru dari najwa latif...CARTA HATI...lagu ni dah mula mendapat tempat di hati peminat-peminat najwa selepas lagu cinta muka bulu eh..silap pulak hahahah cinta muka buku.....

Disebabkan otak tepu sikit so tengah kering idea nak update ape...semalam penat berkerja....hari ini sambung lagi keje di hujung-hujung minggu....biasalah kalau kerja shif kan...yeah berkhidmat untuk negara...saya yang menurut perintah.....kepada yang bercuti selamat berehat di hujung minggu....pergilah bercuti...cuti-cuti Malaysia.(^_*) wink..wink...







Tajuk Lirik Lagu: Carta Hati
Artis/Penyanyi: Najwa Latif

hmm.. hoo.. haaa.. mmm..
Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku
Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya
hmm.. hoo.. lalala.. mmm..
Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati
Kau janji kan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita
lalalalala.. hooo…
lalalalala.. mmm…




Thursday, December 15

Kuali suke suki #1 : Sambal sotong

Assalammualaikum

hai...hai..hai.....

Dah masak?...belum lagi!! tak tahu nak masak ape....masak sambal sotong pun sedap jugak kan...tapi yang alergi sotong tu jemput tengok je lah...hehe**
sebenarnya tetibe je rindu nak pung pang pung pang kat dapur almaklong la duduk bujang ni makanya beli tapau je la...
masak sambal sotong ni pun masa balik rumak mak ari tu....



da siap .....jemput makan....




p/s resepi tak yah la kite bukan masterchef pun...campak2 je tibe-tibe jadi...kikiki



Wednesday, December 14

Hubungan jarak jauh


Assalammualaikum
hai ebelibady

Hari ni terjah blog Mr.K die minta pendapat tentang long distance relationship LDR.Kalau bercinta dengan ilmu atau dengan buku tak pe lagi kan ....tu kita panggil pengajian jarak jauh atau PJJ.Tapi kalau bercinta dengan manusia ni.... nak2 pulak tu seorang kat utara seorang kat selatan.....kalau tak sabar...tak boleh tahan...alamatnya...meninggallah hubungan tu.....

Kalau pasangan tu kat obersi lagi la haru...huhuhu....

sebenarnya hubungan jarak jauh tak ada masalah sekiranya pasangan itu berpegang teguh dan percaya antara satu sama lain...orang putih kata TRUST.Tapi terlampau percaya sangat pun tak boleh kan...silap2 diambil kesempatan atas kepercayaan kita.Jadi, berpada-pada cukuplah...just saling memahami antara satu sama lain.

Bila berjauhan juga mengajar kita erti sabar dalam menghadapi dugaan yang mendatang....masa bergaduh kalau boleh nak si dia ade depan kan boleh perang2 mulut....tapi bila berjauhan sebenarnya memberi kita ruang supaya kita tak terlalu ikut emosi dan tahu mengawal perasaan marah tu....lama-lama tak tegur ...rindu....dah rindu eh...baik pulak...tapi depend la benda ape yang digaduhkan...kalau benda kecik buat penat gaduh je....benda boleh bincang kan...

LDR juga menjauhkan kita dari berbuat maksiat...tapi yang dah kawin tu tak pe la kan....dapat pahala...cewah.. macam ustazah pilihan pulak...(^_^).

Bukan semua boleh tahan dengan LDR ni...jadi kalau rasa tak boleh tak payah ambil risiko....saya dulu pernah juga alami memang tak bertahan ....biasalah kes curang2 ni...tu la gatal sangat nak bercintan cintun time belajar....tapi tak menyesal pun...yang penting tak extend semester dan tamat belajar dengan jayanya....

Bila dah bekerja ni...rakan sekerja yang dah berkahwin pun suami duduk jauh...kesian tengok...mengandung pun suami tak ade kat sisi....almaklong lah misi-misi banyak kawin dengan tentera...

Tuesday, December 13

jom...nak makan...


Assalammualaikum


hai ebelibady.... 

hujan-hujan ni kan perut mula la nak buat okestra...keroncong...rock...balada....

lapar..lapar...lapar...

tak tahu nak makan ape...

tengok menu sat....


tolong saya pilih nak makan ape...makanan sekarang ni macam-macam....selamat ke tak nak makan nih...nak2 nasi goreng empat tayar...makan nasi ke makan tayar...adohai nye pun...


peace


Sunday, December 11

Gerhana bulan

Assalammualaikum

Entry ni dah terlambat dah...nak update tak de mase...tengok tak malam tadi gerhana bulan....
subahanallah...kejadian yang jarang-jarang sekali dapat dilihat.

Fenomena gerhana bulan ini terjadi apabila bumi melindungi bulan daripada cahaya matahari....atau pun bulan, bumi dan matahari berada sejajar pada satu barisan yang sama.

Saya sempat lah capture beberapa gambar tapi disebabkan kamera handphone tak secanggih iphone ni jeh rupenye...









rugi siapa yang tak tengok...


kbai..


peace



Friday, December 9

Untukmu Teman

Assalammualaikum


Semalam tengah boring2....bosan2 tu belek2 kejap majalah zaman sekolah dulu...zaman tak berapa nak matang...kan tiap2 tahun sekolah keluarkan majalah sekolah ...yang kita dok posing beramai-ramai 1 kelas dengan cikgu sekolah tu...pakai baju uniform...pakai baju ikut rumah sukan....aktiviti sekolah....macam-macam lagi lah kat dalam majalah tu..
ermm...rasanya da bertahun dah tak sekolah...rase dah tua pulak...ekekeke...



ni lah majalah nye yang vaugeh the bas....



selak punya selak tiba-tiba terbelek lah kat halaman Nukilan Pelajar...1 page tu die je konker....orang lain punye kena share die punye konker habis 1 page...sape punye ni...macam kenal jeh...hehe



nampak tak ????


dah nampak...it's me...saya punye la tu...

 Untukmu Teman
kelembutan pada warna biru 
lambang ketenangan 
namun ada kalanya diri ini
diulit kegelisahan
Tapi segalanya akan berakhir
ketika melihat ketenangan
di raut wajahmu
teman....
erti persahabatan yang sebenar 
amat payah untuk diungkapkan
cuma....
keikhlasan sebagai pembayangnya
insaf seandainya selama kita bersama
diri ini sering menyakiti hati kecilmu
maafkanku kerana terlewat
melafazkan kata-kata azimat itu
Teman...
cekalnya hatimu tabahnya jiwamu
menempuhi cabaran dan dugaan hidup
ketahuilah dirimu amat istimewa bagiku
walaupun kebahagian yang kukecapi tidak pernah berpanjangan 
namun kuterima segala kudratNya
kurelakan perpisahan ini selama-lamanya
dan kuredha dengan ketentuan dan ketetapan ilahi
akanku semadikan segala kenangan di lubuk ingatanku
terima kasih atas segalanya
hanya doa yang mampu kukirimkan
semoga tuhan memcucuri rahmat keatasmu....Nurul Ashikin 
al-fatihah

nukilan ini saya tujukan pada arwah sahabat saya sewaktu die bertarung nyawa melawan penyakit untuk meneruskan hidup suatu ketika dahulu.......kini 11 tahun dah pun berlalu...
katanya dulu dia nak jadi doktor saya nak jadi nurse...nak kerja sama-sama...tapi apekan daya Allah lebih menyayanginya.

sekian


Wednesday, December 7

Tulisan Doktor

Assalammualaikum


Bekerja dengan doktor ni kadang-kadang perlukan skill untuk memahami ape yang die tulis.Sebab itu adalah arahan atau pun plan die untuk memberi rawatan pada pesakit.Kalau tak boleh faham ape yang doktor tulis maka susahlah nak buat kerja....takut nanti salah tafsir...nanti lain yang di suruh lain yang dibuat.Jadi nak tak nak kenalah tanya balik....


Kadang tu tanye pun kena marah itu pun tak boleh faham ke...tak boleh bace ke...


Kalau tulisan dah macam cacing kerawit macamne nak paham bai....kang salah sape yang susah...in fact tulisan haruslah boleh dibaca dan jelas....


ni tulisan ke mee sanggul


saya faham doktor memang seorang yang tak ade masa...banyak kerja nak buat...semua nak rushing2....jadi bila tulis pun semua nak cepat....sampai dah tak nampak huruf dah....tulisan budak tadika pun boleh bace lagi...ahaks...^^

Anyway setakat ni tak banyak sangat berhadapan dengan masalah ni mungkin sebab dah biasa....kalau ade pun sikit-sikit je...tanye die balik....suruh die bace balik tulisan die sendiri....pastu kalau die tak boleh bace ape yang die tulis 'sound' baik punye..... " doktor lain kali tulis biar terang, jelas dan nyata sekian terima kasih...."


hehehe....


Tapi bukan semua doktor tulis macam mee sanggul....ada juga yang boleh tulis dengan baik...boleh dibace...walaupun nak cepat tapi tulisan maintain gitu......baik doktor lelaki mahupun perempuan...


eh! jangan tak percaya doktor lelaki kadang tulis lebih baik dari doktor perempuan...ni bukan bodek ek...bodek pun bukan dapat ape pun...


uncle gedek tulisan doktor memang hodoh tapi ade jugak yang hensem...tapi kadang-kadang tulisan bukan doktor pun hodoh jugak...hehe


peace





Sunday, December 4

Jalan shopping seorang diri


Assalammualaikum


Bila tiba hujung-hujung tahun ni ape yang best bagi orang perempuan....of cause lah YES Year End Sale....Seronok kan kalau citer bab shopping2 ni...perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan shopping.Pantang ade SALE je .....serbu semua shopping mall.Berbelanja masa tengah sale ni memang ada kelebihannya sebab masa ni lah nak dapatkan harga yang murah sikit....kata orang nilah masanya kita bijak berbelanja.Tapi ada jugak yang tak suka berbelanja time sale sebab ramai orang tak nak bersesak-sesak.Of couse lah ramai orang sebab tengah sale kan....tapi itu terpulang individu.bagi saya berbelanja time sale memang berbaloi...barang yang harganya mahal pun kita mampu miliki.

Berbalik pada tajuk....shopping seorang diri. Berapa ramai yang suka jalan shopping sorang2 nih??
yang dah berkeluarga tu tak boleh elak la kan kenalah bawa si kecik....

Tapi yang single mingle ni mestilah nak keluar dengan kawan-kawan...tak best jalan sorang2....yela nak minta pendapat kan nak-nak masa nak pilih baju...ada jugak yang perlu ada teman ni untuk mengingatkan die supaya tak terlebih shopping....

Sebenarnya tak ada bezanya shopping seorang diri dengan shopping berteman ni...yang penting harus bijak berbelanja.

Bagi saya,bila jalan shopping sorang2 ni rasa bebas ....tak perlu tunggu orang...tak perlu siap cepat-cepat....tak kejar masa sangat....bebas berjalan masuk kedai itu kedai ini....tapi tak lah sampai borong habis satu kedai....kopaklah duit gaji....silap haribulan hujung bulan makan meggi.....hihihi





Mungkin dah bekerja ni kawan-kawan lain banyak komitmen..shift kerja tak sama....so tak dapat keluar sama-sama....sesekali tu jalan seorang diri tak salah....tapi tempat yang tak best nak pergi FOOD COURT...ermmm makan sorang-sorang mati selera....tapi kalau dah lapar peduli ape kan...nak malu ape bak kata fifi fairuz fuyoo aka jantan bin perkasa  makan lah jangan malu-malu ,kalau malu janganlah makan-makan...miahahahha

Tapi bila berjalan seorang diri ni perlulah berhati-hati terutamanya perempuan....jangan lah lalu kawasan yang sunyi-sunyi contohnya naik tangga yang tak ade orang lalu...naik lif yang tak ramai orang....bila parking kereta pastikan tempat yang selamat....kalau boleh janganlah parking kat basement yang paling bawah sekali...


peace.


Monday, November 28

Jalan-jalan terpijak duri,Kenapa tak kahwin lagi?....Jalan-jalan ke Kuala Linggi, Sebab hantaran kahwin semakin tinggi....ermmm..


Biji durian tersekat kat halkum
Assalammualaikum....


Amboi..amboi..amboi...main guli dengan anak cik tun, kemain lagi berpantun...heheheheh....


Hai semua


Kata orang zaman sekarang ni kalau tak ada 10k jangan mimpilah nak kahwin kan........
betul ke macam tu??....Sebab itu pun dah harga minimun.Mana taknya harga barang sekarang ni semuanya naik tak adenya turun...ape yang turun??...hujan turun ade la....heheh ^^


Sebernarnya nak mendirikan rumah tangga ni yang penting akad nikah tu...kita yang menyulitkan keadaan nak letak harga beribu riban..berjuta jutan kan...tengok bajetlah...kalau berkemampuan tak salah pun. Nak buat wedding of the year yang kos sampai juta-juta lemon tu pun tak ade orang nak halang.Tapi sekali lagi "BUDGET" kena ada.Kena cukup.Berbincang dengan kedua belah pihak secara baik dan tetapkan persetujuan.


Kalau tak jadilah macam ni...aduhai kesiannya....







Agak-agak sampai bila nak cukup 25k macam ni.....siang malam berkerja berhempas pulas tulang empat kerat....Tapi...tapi sayangggggggg...(ala-ala abg saleem nyanyi) hehehe....sekarang ni ramai yang buat personal loan je nak kahwin....mana nak cekau duit kan...


Tapi fikir-fikirkan lah kehidupan lepas kahwin nanti tak pasal-pasal menanggung beban hutang.Hutang yang sedia ade tak habis bayar lagi tambah lagi hutang baru.


Bersedarhana cukuplah....itu yang penting.


peace ^^





p/s tengah pening kelapa ni nak letak harga hantaran
letak mahal sangatlambat kahwin la jawabnya



Saturday, November 26

Doa Akhir tahun dan Doa Awal Tahun



Assalammualaikum.


Esok bermula lah tahun baru 1Muharam 1433H.Kita akan melangkah ke tahun baru Hijrah.Semoga permulaan hijrah ini membawa sejuta rahmat pada kita semua.Dimurahkan rezeki dan diberkati segala amal.


Jangan lupa membaca Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun.Mari kita kongsikan bersama.


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

doa-akhir-tahun



Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.



doa-awal-tahun





Saya jogging jugak walaupun da kurus....


Assalammualaikum.

Hai semua 

Hari ni lepas bangun pagi saya tak tau nak buat ape.Nak pergi kerja lambat lagi.malam kang baru kerja.Siap-siap mandi semua terus pergi Taman Jaya Petaling pergi JOGGING.....

Tak pernah lagi pergi sorang2 nih...pergi jogging pun setahun sekali jek...hahaha hari ni buat tebiat sikit bukan buang tebiat ek...sebab ni tebiat yang bagus...pergi la jogging sorang2....3 round tasik cukup la semput dah....lagi pun tak yah beria-ria...memang da kurus pun ......asal keluar peluh tu oklah...





meh..meh...siapa yang tak de ape-ape nak buat kat rumah tu daripada buat taik mata lebih baik pergi jogging...bagus keluar peluh ni...yang demok-demok tu pun kalau nak kurus pun di alu-alukan...boleh pecahkan lemak-lemak tuh...^^

Yang best nya masa pergi jogging tadi nampak seorang makcik nih ikut husband die jogging...dengan baju kurung tu...cayalah makcik...tak pernah lagi orang buat macam tu.


peace ^_^







Wednesday, November 23

wordless wednesday # 5: Kerja...






p/s saya kerja ikut shif jadi cuti hari tak tentu.
kalau jatuh hari isnin syokkk leh krohhh...krohh.
sekian.



Tuesday, November 22

Tahniah Skuad Harimau Muda...Tahniah Malaysia...I Love Malaysia....


Assalammualaikum

hai semua...

Dah lama tak update....almaklong la tak sihat...tapi dalam tak sihat tu semalam layan jugak bola tengok pasukan Harimau Muda menentang Indonesia untuk merebut pingat emas.Katanya ini pingat yang sangat-sangat dinantikan. Ibu segala pingat.Apa yang ada kalau jadi juara Sukan Sea tapi kalah pingat emas dalam perlawanan bola?....kihkihkih

Tahniah untuk Skuad Harimau Muda di bawah pimpinan coach nya Ong Kim Swee.Ni la baru betul dikatakan harimau membaham garuda.kalau garuda nak baham harimau tak logik lerr kot...

Walau pun separuh masa pertama seri 1-1 tapi skuad harimau muda bertahan sehinggalah pada masa penentuan dan menang dengan penalti 4-3.

tahniah sekali lagi go Malaysia go go go....Aummm...



gembira mereka ni lepas gol terakhir...


p/s penyokong Malaysia walau pun minoriti di stadium bung karno
 tapi majoriti di Malaysia tak kiralah di kedai mamak...kedai mak...rumah...dan dimana2...cayalah...

tiba-tiba jadi patriotik pulak...elelele



Friday, November 18

Menyambut ulangtahun terindah

Assalammualaikum.

hai semua.

Semalam saya tengok rancangan semanis kurma dengan tajuk yang romantis "Ulangtahun Terindah".Tengok tak rancangan ni....tak tengok?? rugi lah...sebab ustazah dengan ustaz ada tip nak kongsi macammana nak sambut ulangtahun bagi yang bergelar suami isteri...tapi yang belum kawin macam saya pun boleh share tips ni....

Saya suka tengok celoteh ustazah yang tak henti-henti mulut die bercakap....teringat pulak rancangan Maharajalawak, kumpulan sepah sampai tiru gaya ustazah....ahh semputt....hahahah lawak betul.tapi bukan rancangan semanis kurma.....diubah "Manisnya kurma ini"...

Selain tengok celoteh ustazah saya suka tengok baju-baju die...sedondon je...kadang-kadang tu dah macam pengantin...ni lah kata orang pasangan suami isteri yang romantik....



Jom kita share antara tip-tip yang diberikan...yang saya ingat lah...hehehe

Ubahsuai rumah

Bila tiba hari istimewa ulangtahun perkhawinan ke hari lahir ke...si isteri rajin-rajin lah kemas rumah.Ubahsuai kedudukan perabot ke....hias bilik tidur luarbiasa sikit ke...mana tahu suami balik kerja penat-penat tu bila tengok rumah cantik je sejuk hati die....daripada die tak ingat hari tu tarikh ulangtahun terus die ingat ye dak....kita kadang suka merajuk kan bila lelaki tak ingat tarikh-tarikh penting ....tapi ape salahnya gunakan cara ni untuk ingatkan si dia.

Bunga/hadiah

Hantar bunga ke tempat kerja suami/isteri untuk beri kejutan atau juga hiasi rumah dengan haruman bungan-bungan untuk beri kesan romantik.Ada lebih bajet jangan lupa berikan hadiah tanda penghargaan,peringatan dan kasih pada pasangan.

Makanan istimewa

Tak kiralah suami atau isteri yang menyediakan makanan istimewa.Masak lain dari yang lain.kalau pening kepala ajak lah pergi dinner diluar di tempat-tempat yang romantik.

Kejutan sesuai ikut kreativiti

Mungkin ada sesetengah isteri yang tak pernah buat sesuatu contohnya sikat rambut atau minyakkan rambut suami ke seperti cerita ustazah pesan nabi pada anakandanya Fatimah minyakkan rambut saidina Ali.

Cuti2 Malaysia

Pergilah cuti-cuti Malaysia...dah macam promote pulak kan....pergi bercuti bersama-sama ala-ala honeymoon la.

Silent handphone

Yang ni contoh kata masa suami isteri yang pergi dinner ke bercuti ke silentkan handphone untuk mengelakkan gangguan mana tahu ade suami yang kerjanya mengalahkan Perdana Menteri handphone asik berbunyi je kan...spoil la...tengah-tengah dinner ada call la massage la....hormat pada pasangan....sebab kita meraikan hari istimewa jadi kalau ada gangguan macam tak best la kan...kan..kan..

Sujud syukur

lakukan sujud syukur tanda kita berterima kasih pada Allah kerana diberikan pasangan yang memahami kita... yang menjaga kita...menyanyangi kita dan berkongsi suka duka.Selain itu bagun tengah malam solat sunat bersama-sama.Kata ustazah suami bangun tengah malam dan mengejutkan isterinya untuk solat sunat bersama-sama atau sebaliknya akan dirahmati Allah.

Doa

Doa yang yang ustazah beri untuk kita kongsi adalah dari

surah ibrahim ayat 38

surah fathir ayat 34

amalkan doa ini untuk mengukuhkan hubungan suami isteri.

Bak kata ustazah

"Anda buat anda dapat"


peace


Thursday, November 17

Spontaneous Thursday # 2







Tangan bebas kuman dengan 7 langkah



Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

Hai semua tengah buat ape...dah makan?...sebelum makan da basuh tangan ke?...yela tadi keluar toilet kan ntah-ntah lupe basuh tangan....iyerrkk...sedap makan tangan tak basuh..huhuhu...
Rasa-rasa kalau lah mata kita ni macam microskop boleh nampak semua makhluk-makhluk halus ni mesti kite geli kan........
silap haribulan tiap-tiap jam basuh tangan.Makhluk halus yang dimaksudkan bukan lah hantu,puntianak,jembalang tanah angin api air dan yang seangkatan dengannya tapi makhluk ni ha...ce tengok...ce tengok...



sumber: uncle gugel


Nama-nama diorang ni pun canggih manggih...kalau berkenan boleh buat nama anak....

E-coli.......................>> punca cirit-birit dan jangkitan saluran kencing
staphylococcus.........>> nak bisul pi ternak banyak-banyak
beta streptococci......>> sakit tekak
bacillus species.........>> agen pencemar biasa
clostridium................>>menyebabkan usus bengkak
influenza A...............>> pneumonia (jangkitan paru-paru)

Agak-agak kalau ternak diorang ni banyak-banyak jual laku tak....muahahahah.

buat rugi je tak balik modal...ternak lintah lagi best ye dak...

Makanya silalah bersihkan tangan-tangan anda yang halus mulus tu dari makhluk-makhluk halus ni.Cara yang mudah dengan tujuh langkah sahaja.Tak lama pun dalam 2-3 minit. 



klik sini

masa iklan basuh tangan kerap sangat keluar tv dulu.Tetibe jadi glamer kan.Masa tu heboh kes penyakit H1N1 dan influenza.Teringat la kat anak buah. Dia duduk depan sinki....apalah yang lame sangat dok cuci tangan....rupe-rupenya die ikut cara basuh tangan kat tv....umur pun baru la 4 tahun ....terjingkit-jingkit depan sinki...
Cara ni memang nampak leceh ....lama....kena gosok-gosok lagi...macam buang masa je kan...tapi faedah daripadanya tangan kita BERSIH....tak ada kuman...tambah pulak orang yang kerja kat hospital yang banyak terdedah dengan segala tok nenek kuman,bakteria,microorganisma segala bagai.

Budak-budak pun boleh faham masej yang nak disampaikan tapi orang dewasa buat-buat tak paham.


peace.




Tuesday, November 15

Edisi Khas 2011 - Jantan Bin Perkasa (Jangan Malu)


Mesej dari abang Jantan bin Perkasa


orang kata malu ni memang ade dalam setiap sifat manusia....tapi kalau malu sangat pun tak boleh jugak nanti orang menyampah kan...betul tak...






layan sampai lebam...

kalau kita malu nak mengurat awek 
sampai bila pun tak kawen

kalau kita malu belajar 
sampai bila pun bodoh

bak kata pepatah
makan lah jangan malu-malu
tapi kalau malu jangan makan-makan...
muahahahha.....



Sunday, November 13

Kepada wanita semua sila ambil perhatian....



Assalammualaikum semua.

Errmm....aa...errmm....ish..macam mane nak mulakan yek...ehem..ehem...
khas buat wanita semua sila....sila perhatikan dan buat pemeriksaan ke atas bukit-bukau dan gunung-ganang anda.Terutamanya pada struktur tanah, kaki bukit dan puncak bukit @ gunung sekiranya terdapat busut,kawah-kawah atau runtuhan tanah.Sekiranya anda tidak pasti akan perubahan yang berlaku anda boleh berjumpa dengan pakar supaya gunung anda tidak menjadi seperti gunung berapi....opss!!

termanggu-manggu....ter"pingu2"....tergaru-garu kepala yang tak gatal.Ape ni semua bukit!!...gunung!!...

oklah dalam medical tak perlu malu-malu pun benda ni common semua orang ade even lelaki cuma tak nampak bukit sangat la hehe...

Sebenarnya saya nak mengajak anda semua lakukan pemeriksaan sendiri payudara (PSP). Bukan mainan psp tu yek....

Apa itu PSP?

PSP adalah salah satu langkah awal mengesan kanser payudara.Semua wanita berusia 20 tahun ke atas perlu lakukan PSP setiap bulan sepanjang hayat.

Bila mesti melakukan PSP?

Sekiranya anda masih didatangi haid, PSP mesti dilakukan di antara hari ke 7 sehingga Ke 10 selepas bermulanya haid
Sekiranya haid anda tidak teratur atau telah putus haid PSP mesti dilakukan pada satu hari yang ditetapkan setiap bulan.Jadi pilih hari yang mudah untuk diingat contohnya hari pertama atau terakhir pada bulan tersebut.

Bagaimana melakukan PSP?

PSP dilakukan ketika berdiri atau berbaring





Berpandukan gambar diatas,

1) Tak semestinya time mandi just berdiri depan cermin dan start lakukan pemeriksaan.


2) Semasa berdiri di hadapan cermin perhatikan keadaan payudara dari segi  saiz,bentuk,kesamaan (simetri) dan paras kedua-dua puting paudara.Periksa dengan melakukan beberapa gerakan tangan dalam keadaan tangan disisi,kedua-dua tangan diangkat ke atas kepala dan bercekak pinggang.


3) Lakukan urutan sirkular atau bulatan dari bahagian atas payudara kemudian bergerak ke sekeliling payudara sehingga ke puting payudara.Jangan lupa periksa sekali bahagian bawah ketiak.Rasakan sebarang perubahan,ketulan dan sebagainya.Juga boleh lakukan urutan secara menegak dari atas ke bawah.


4) PSP dalam keadaan berbaring dengan melakukan pemeriksaan sama seperti dalam keadaan berdiri.


5) Picit dengan perlahan puting payudara dan lihat sekiranya terdapat perubahan sama ada keluar lelehan atau cairan yang luar biasa. 

Tanda-tanda amaran yang perlu diperhatikan semasa pemeriksaan.


  • Benjolan di payudara atau ketiak
  • Perubahan bentuk dan saiz payudara yang luarbiasa
  • Kerutan atau lekuk yang luar biasa pada payudara
  • Puting paudara tertarik ke dalam
  • Pendarahan atau lelahan luar biasa dari puting payudara

Jika diperhatikan saya ada "highlight" beberapa perkataan dengan warna merah..kenapa yek...

setiap bulan.....>> tak susah pun saya minta setiap bulan je maknanya sekali dalam sebulan bukan hari-hari bukan setiap jam...bukan setiap minit ...bukan setiap saat.sekejap je.tolong buat ye...please....

mesti..............>> dah macam wajib pulak kan..tapi kalau tak buat tak jatuh hukum ape pun...cuma jadikan rutin je dalam sebulan....please.... sambil buat muka kiut....wink*wink* hehehe....

Janganlah beri seribu alasan tak ada masa lah...tak tahu buat lah...malas lah...buang masa lah...jangan macam tu. Bila da terkena esok lusa menangis tak ade guna sebab kebanyakkan orang yang datang penyakit dah tahap serius.Tak alert.Tak perlu malu dan jangan takut.Dunia belum berakhir lagi sekiranya anda ditimpa musibah sebaliknya berusaha dan jangan berputus asa.

Saya sendiri lakukan kenapa tidak anda.....

Sekian.






Thursday, November 10

Spontaneous Thursday # 1






Roti sambal iblis!!! 

Iblis pun boleh buat sambal...

hati-hati membeli roti tengok dulu kandungan sebelum makan

dikhuatiri anda menjadi seperti iblis...miahahah








Wednesday, November 9

Bila lelaki bawa handbag


Adakah lelaki nampak romantik,caring,macho,cool....bla..bla..bla lagi bila membawa handbag girlfriend nya???....oh tidak...please lah......kenape saya cakap macam tu sebab bagi saya anda tak nampak macho pun...nampak auw..auw ade lah...lagi-lagi awak pakai sangkut kat bahu!!

memang tak dinafikan ade je yang tak segan... tak malu pun tolong bawa handbag girlfriend nye kan..kan..

Alasannya,

biarlah boyfriend aku romantik ...kau ade?
cian awek aku bawa berat-berat......
handbag besar...branded pulak tu bila lagi nak bawa....
biarlah kang kena ragut cian awek aku.....

***********

Jalan-jalan..time pergi dating tu tolong bawakan...esok-esok dah kawin beranak pinak nak tolong bawakan jugak ke....propa je.Sebelum kawin yela nak tunjuk caring romantik euuww..euuww.....

Tak pun masa pergi toilet yang "gegel" suruh "boboi" pegangkan sekejap beg tangan sementara tunggu....yang tak malu ok la kan..kan..ala sekejap je pun... yang malu haishh hilang macho...

Bercinta memang indah....
*****

tak pernah lagi saya tengok yang dah kawin bawakan handbag isterinya....sebab beg tangan perempuan akan bertukar seiring dengan usia.Tak percaya cuba tengok mak kita punya .... yang muda ni mungkin la beg comel dan cantik so tak malu sangat kan nak bawa.

bagi saya tak perlulah lelaki nak tolong bawakan atau disuruh bawakan...tapi kalau nak jugak suka hati la mak jemah oii...tak ade larangan pun...this is just my opinion...amboi speakang pulak...hehehehe

kalau nak bangkang pendapatan saya ni silakan...

peace....

sekian.


wordless wednesday # 4: hope









Sunday, November 6

Tak boleh update

error...error..virus detected....

halamak...macamne nak update ni....

ok tipu je...tujuan sebenarnya tak dapat nak update sebab jari jemari da melecur akibat excited sangat memasak...buka tutup periuk habis kena wap panas...nah amekaw...sakitnya.Pedih.Menangis jap.Rasa nak potong je jari nih


sapu colgate

ok sebenarnya ni tindakan biasa kita buat kat rumah kan kalau melecur tak kiralah kena air panas ke atau wap panas...cara ni sebenarnya tak digalakkan pun....tapi sesetengah orang kata letak ubat gigi ok kan sebab ada rase sejuk-sejuk.

tapi nape saya buat jugak sebab dah tak tahan sangatnye pun adoi...




ni keadaan selepas kena lecur...ok yang ni baru betul.Apa yang saya buat mula-mula apabila terkena air panas lalukan tangan atau bahagian anggota yang terkena tu pada air paip selama yang boleh.Kemudian saya rendam dengan air sejuk atau ais.

sekiranya keadaan lecur yang teruk selepas rawatan dirumah telah dilakukan segeralah ke klinik atau hospital yang berdekatan.

Macam saya ni tak teruk sangat.Boleh tahan lagi...tapi pedih jugak la ditambah lagi sebelum kena lecur tangan da pijar sebab potong cili.Nasib baik la tangan kiri kalau tangan kanan......tak hupdate la bertahun-tahun.

Moralnya berhati-hati la tak kira dimana anda berada bukan di jalan raya sahaja tapi di dapur jugak.

sekian.










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...