Pages

Monday, September 19

Lampu dan Jururawat.

Apa kaitannya lampu dengan jururawat.....ermm slalunya orang akan kaitkan dengan syringe dan jarum yang panjang (nak cucuk...?? meh sini ^^). ....uniform putih ....pakai skirt... cap putih....itu dah memang sinonim la....kalau jumpe je macam nampak hantu ala2 suster ngesot!! 
takut misi cucuk yer...
ish...ish..ish...

ok kalau perasan ade tak nampak misi2 pakai batch atau lencana macam kat bawah ni...


lencana ape ni...da keje pun kene pakai ke...??
tak cukup lagi pakai zaman sekolah hihihii...^^
sebenarnya inilah lencana wajib misi2 kene pakai...selain sebangai lesen, lencana ni jugak la yang menjadi identiti setiap nurse sebab setiap lencana ade no pendaftaran masing2......
kenapa lambang lampu aladin.....nurse ni ala2 jin dalam lampu ajaib tu ke...bila sakit nurse tolong....pastu sakit hilang....^^ 
nampak benor nipunyee...

lampu dipilih sebab once upon a time.....macam bercerita pulak....!!
ok sebab pada zaman dahulu masa zaman perang2...kan tak ade lampu macam sekarang ni die pakai lampu minyak je so seorang misi yang namanya Florance Nightingale membawa lampu ni pada waktu malam untuk melihat keadaan pesakit2nya.......kebanyakan pesakitnya ketika itu adalah tentera2 yang cedera di medan perang.
Disebabkan itu beliau dikenali dengan gelaran "The Lady with the Lamp".Beliau juga adalah perintis kejururawatan moden.





2 comments:

man said...

realiti...belum tengok lagi.

Uchi kay-f @hmad said...

bce sambil senyum..

oic..baru saya taw knp lencana itu wujud..

nnti nk ask my kawan, wife die tu nurse jugak ade tak lencana tu?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...