Pages

Thursday, September 8

Batu ape nih?....




ce teka...ce teka ...ape nih...batu sungai...batu api....batu seremban...sume salah....percaye tak kalau cakap batu ni batu karang (orang dulu2 cakap)....bukan batu karang di lautan tu tapi ni batu karang penyakit ...kalau medical term nye Bladder Stone.

impress tak...besarkan...3bijik pulak tu.........

Kat mane batu ni duduk???...kat pundi kencing...iyerrr..so bayangkan la sakit tak sakit nak kencing...sampai berdarah pulak air kencing...omg..omg

di sebabkan tak pernah tengok bapak besar punye batu so snap la buat koleksi...koleksi gambar je....bukan nak buat koleksi batu cincin...

Batu ni dijumpai dalam pundi kencing seorang pesakit lelaki.... tua da pakcik ni tapi tahan pulak beliau menanggung sakit bertahun2...aiyakk...akhirnya lepas doktor periksa...pakcik buat la operation keluarkan batu ni...ingatkan kecik je rupe2nya da macam telur ayam....dah tu bukan satu tapi tiga sekali keluar...lepas operation Alhamdulillah la keadaan pakcik ni bertambah baik....

gambar ni tahun lepas aku snap....sebab jarang la sangat pesakit datang nak keluarkan batu sebesar ni biasanya kecik2 je....

ok, macam mane panyakit ni terjadi meh kita share sikit....

Bladder stone atau Bladder calculi terjadi disebabkan pengumpulan bahan kumuh yang terdapat dalam air kencing seperti Kalsium Oxalat, Kalsium Pospat, Asid Uric, Cystine dan Magnesium Pospat Ammonia. Ia terbentuk dalam ginjal kemudian bergerak ke melalui salur kencing then membesar la kat situ.Bile da membesar mengakibatkan perjalanan air kencing terganggu, so kuman2 senang la nak membiak dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.


So,untuk mencegahnya amalkan minum air 6-8 gelas atau 1.5-2 liter sehari atau lebih sebab air kan bertindak sebagai pelarut....

selamat mencuba
renung-renungkan dan selamat beramal....heheheh




4 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

batux2...

***cik nisa ni doktor ke?

RinsyaRyc said...

dia nurse la.. Hihihihi..

http://bulatmata.blogspot.com/
BulatMata

niesa said...

ade org tlg jwbkan hihihi...tq cik bulat

Uchi kay-f @hmad said...

cik rin laju je..btw tingkayuk..

cik niesa ..bagus2 iye jadi nurse emm *-^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...