Pages

Wednesday, September 21

Nape saya jadik NURSE

1) Ibadah
Sesuatu pekerjaan itu adalah ibadah.....nursing is noble job....pernah jugak orang kata kerja ni senang dapat pahala dan senang dapat dosa....sebenarnya semua tu terletak pada nawaitu. Jika kita ikhlas dalam melaksanakan tanggujawab kita Allah itu lebih mengetahuinya.Sebab ada yang mencatatnya di 'kiri' dan 'kanan' kita.

2)Dapat Knowledge/Ilmu pengetahuan
Banyak ilmu2 baru yang diperolehi setiap hari tak kiralah tentang penyakit ke....kemanusian ke...komunikasi ke..

3) Dapat share knowledge
Salah satu tugas nurse menjadi educator....ala2 cikgu ler...walaupun tak jadi cikgu tapi bole mengajar....sebab ramai yang tak tahu macam mana cara menjaga orang yang sakit bila balik rumah kan....so kat sini lah nurse main peranan 'cikgu' mengajar contohnya feeding,turning,suctioning,bathing,dressing (cuci luka) bla..bla..bla..

4) Muhasabah diri
Bila kerja berhadapan dengan orang ramai ni jadi macam2 la kerenah yang ade... bila mendengar keluhan, rintihan atau melihat sendiri kisah2 pesakit dan keluarga pesakit menjadi iktibar tuk diri sendiri.Kadang bila kene marah selalu mengigatkan diri sentiasa bersabar.....ade jugak orang kata kerja nurse ni dibayar tuk kene marah.....amboi!!! ingat nurse tak de hati ke....yela doktor marah..sister marah ...pesakit marah...keluarga pesakit marah...ape2 nurse dulu yang kene marah...doktor salah nurse kene marah...aiyak!!kecian la kat misi.


"kalau dulu orang kata jadi nurse ni salah satu sebab bole dapat jodoh dengan doktor haa..laa...tak de maknenye...tu semua kerja tuhan...sekarang ni ramai doktor cina and india maa....melayu da kurang...so paham2 je lah... ^^

5 comments:

RinsyaRyc said...

carik yng cina.. ou mai.. ^^


http://bulatmata.blogspot.com/

Uchi kay-f @hmad said...

xper..mane taw nnti cik niesa temui jodoh dgn pesakit "bloger" mcm saya kan...hihi opss ;)

"nurse..nurse..darah..aku cedera parah.."...lalala

niesa said...

smile 4 u

cedera parah dengan gembira yek uchi...ciap nyanyi lg....

Uchi kay-f @hmad said...

beserlah nurse...cedera parah klu jumpe nurse baek mcm cik niesa sure x rase sakit taw!..*eh yeke?* bhahaha

BobGojiVie8AMN said...

.....yang penting dpt amalkan 8S...
http://www.goji-guarana-sburhan8amn.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...