Pages

Sunday, November 13

Kepada wanita semua sila ambil perhatian....



Assalammualaikum semua.

Errmm....aa...errmm....ish..macam mane nak mulakan yek...ehem..ehem...
khas buat wanita semua sila....sila perhatikan dan buat pemeriksaan ke atas bukit-bukau dan gunung-ganang anda.Terutamanya pada struktur tanah, kaki bukit dan puncak bukit @ gunung sekiranya terdapat busut,kawah-kawah atau runtuhan tanah.Sekiranya anda tidak pasti akan perubahan yang berlaku anda boleh berjumpa dengan pakar supaya gunung anda tidak menjadi seperti gunung berapi....opss!!

termanggu-manggu....ter"pingu2"....tergaru-garu kepala yang tak gatal.Ape ni semua bukit!!...gunung!!...

oklah dalam medical tak perlu malu-malu pun benda ni common semua orang ade even lelaki cuma tak nampak bukit sangat la hehe...

Sebenarnya saya nak mengajak anda semua lakukan pemeriksaan sendiri payudara (PSP). Bukan mainan psp tu yek....

Apa itu PSP?

PSP adalah salah satu langkah awal mengesan kanser payudara.Semua wanita berusia 20 tahun ke atas perlu lakukan PSP setiap bulan sepanjang hayat.

Bila mesti melakukan PSP?

Sekiranya anda masih didatangi haid, PSP mesti dilakukan di antara hari ke 7 sehingga Ke 10 selepas bermulanya haid
Sekiranya haid anda tidak teratur atau telah putus haid PSP mesti dilakukan pada satu hari yang ditetapkan setiap bulan.Jadi pilih hari yang mudah untuk diingat contohnya hari pertama atau terakhir pada bulan tersebut.

Bagaimana melakukan PSP?

PSP dilakukan ketika berdiri atau berbaring





Berpandukan gambar diatas,

1) Tak semestinya time mandi just berdiri depan cermin dan start lakukan pemeriksaan.


2) Semasa berdiri di hadapan cermin perhatikan keadaan payudara dari segi  saiz,bentuk,kesamaan (simetri) dan paras kedua-dua puting paudara.Periksa dengan melakukan beberapa gerakan tangan dalam keadaan tangan disisi,kedua-dua tangan diangkat ke atas kepala dan bercekak pinggang.


3) Lakukan urutan sirkular atau bulatan dari bahagian atas payudara kemudian bergerak ke sekeliling payudara sehingga ke puting payudara.Jangan lupa periksa sekali bahagian bawah ketiak.Rasakan sebarang perubahan,ketulan dan sebagainya.Juga boleh lakukan urutan secara menegak dari atas ke bawah.


4) PSP dalam keadaan berbaring dengan melakukan pemeriksaan sama seperti dalam keadaan berdiri.


5) Picit dengan perlahan puting payudara dan lihat sekiranya terdapat perubahan sama ada keluar lelehan atau cairan yang luar biasa. 

Tanda-tanda amaran yang perlu diperhatikan semasa pemeriksaan.


  • Benjolan di payudara atau ketiak
  • Perubahan bentuk dan saiz payudara yang luarbiasa
  • Kerutan atau lekuk yang luar biasa pada payudara
  • Puting paudara tertarik ke dalam
  • Pendarahan atau lelahan luar biasa dari puting payudara

Jika diperhatikan saya ada "highlight" beberapa perkataan dengan warna merah..kenapa yek...

setiap bulan.....>> tak susah pun saya minta setiap bulan je maknanya sekali dalam sebulan bukan hari-hari bukan setiap jam...bukan setiap minit ...bukan setiap saat.sekejap je.tolong buat ye...please....

mesti..............>> dah macam wajib pulak kan..tapi kalau tak buat tak jatuh hukum ape pun...cuma jadikan rutin je dalam sebulan....please.... sambil buat muka kiut....wink*wink* hehehe....

Janganlah beri seribu alasan tak ada masa lah...tak tahu buat lah...malas lah...buang masa lah...jangan macam tu. Bila da terkena esok lusa menangis tak ade guna sebab kebanyakkan orang yang datang penyakit dah tahap serius.Tak alert.Tak perlu malu dan jangan takut.Dunia belum berakhir lagi sekiranya anda ditimpa musibah sebaliknya berusaha dan jangan berputus asa.

Saya sendiri lakukan kenapa tidak anda.....

Sekian.






14 comments:

Niza Romli said...

tak pernah lg buat PSP tu..selalu test sendiri je dgn tangan

Thanks niesa :)

niesa said...

NR> PSP guna tangan jugak xpe at least buat...baguslah...aset tu ...

RinsyaRyc said...

ho? Isk..isk... segan.. >.<

nice entri, ada ilmu yang spatutnya diketahui oleh stiap wanita..


Wuwuw.. T__T

Segan! Larikkkkkk

**::CIKNUURUL::** said...

aah,.bese buat,..nice info,.

MadaM LaLa said...

BAGUS INFO KAMU DEAR.!!
PASTI BUAT!

niesa said...

bulat mata> rin kamu nak lari mane meh sy kejarrrr....

cik nurul> teruskan dear

madam lala> tq...saya menyampaikan aje sebab ramai yang tak aware...malu ..takut...dan macam2 stigma yang lain...

atie zakaria said...

bagus info ni.. atie pn kadang2 check jugk.. ^_^

aimie amalina said...

weee
bagus ni
peringatan utk jage kesihatan keindahan Tuhan bagi =]

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes, woman must do this:) thanks for sharing!

Yatie Awang said...

tips bagus ni, tapi akak biasa buat sendiri je...boleh cuba nanti PSP

Cik Jannah said...

terima kasih sharee ! nak cuba

khaifaiz said...

bagus2... boleh share dengan ahli keluarga aku kelak

niesa said...

time kasih atas komen semua tapi harap tak kecik hati sebab gambar tak sensor dulu....kalau saya tutup nanti tak nampak dengan betul caranya...tak ade maksud dan tujuan ape2 pun...cuma nak sampaikan ilmu.gambar boleh dilihat untuk lebih pemahaman tapi jangan terlalu fokus pada satu tempat saja dalam gambar

terima kasih pada awak ni atas teguran.

http://misskecoh.blogspot.com/

KaK LimAh Si SupiR said...

tq niesa share ni..xpenah bwat sb slalu gne alasan nt lahhh dlu =_=

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...