Pages

Tuesday, January 31

Pap Smear langkah awal mencegah kanser servik

Assalammualaikum

Apa khabar semua

Pernah dengar apa itu Pap Smear?.mungkin ramai yang dah tahu kan sebab sekarang ni informasi mudah didapati hanya di hujung jari....tapi saya just share pada yang tidak tahu....

Secara ringkas Pap Smear adalah prosedur atau test untuk mengenalpasti perubahan pada serviks.....perhatian ye kaum wanita...orang lelaki sila baca je tuk tambah ilmu nak tahu ape tu serviks sila google.... : P

..........alorr senang cite pangkal rahim lah......

Kenapa ia dilakukan?
kanser serviks adalah pembunuh nombor 2 selepas kanser payudara dikalangan kaum wanita.

Siapa yang perlu melakukan ujian pap smear?
-dalam 3 tahun pertama bagi wanita yang telah melakukan hubungan kelamin atau SI (sexual intercouse) bermula umur 21 tahun.
-kemudian ujian dilakukan setiap 1-2 tahun
-ujian dilakukan setiap 2-3 tahun bagi wanita berumur 30-an sekiranya ujian terdahulu adalah normal
-ujian dilakukan setiap tahun sekiranya mempunyai faktor risiko seperti jangkitan human papilomavirus (HPV).
-atau anda boleh berjumpa dengan pakar sakit puan dan dapatkan lebih jelas bila harus melakukan ujian dan kekerapan ujian dilakukan.

Bagaimana ujian ini dilakukan?
-sebelum datang untuk melakukan ujian dinasihatkan tidak melakukan SI.
-sekiranya datang bulan buat appointment baru
-semasa ujian dilakukan anda dikehendaki berbaring dengan kaki dibukakan sedikit sama seperti posisi hendak bersalin.
-kemudian doktor akan memasukan alat yang dipanggil speculum ke vagina.ketika ini anda mungkin berasa sedikit tidak selesa.saya nasihatkan rilek dan jangan teran,mengeras atau melawan kerana akan lebih sakit sekiranya anda berbuat demikian.
-speculum tadi akan dibuka atau diregang sedikit dan sampel akan di ambil.
-setelah sampel diambil speculum akan dikeluarkan.
-sampel akan diletakkan diatas sekeping slide kaca dan dihantar ke makmal.

mudah kan...hanya beberapa minit sahaja....sakit?? sikitlah....macam kena gigit semut kot...ngeh..ngeh..
jangan lupa dapatkan keputusan ujian dan jumpa pakar anda.

tulis sikit: sumber info dari majalah Health Today....nak tambah pengetahuan tentang kesihatan boleh rajin2 baca majalah ni.

peace.



2 comments:

Sharif said...

Informative...

Yatie Awang said...

kalau diikutkan malu sebenarnya nak g cek, tapi terpaksa juga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...