Pages

Wednesday, August 24

Gelak Tergolek


Tengok muka depan da boleh jangka buku ni mesti best, bace entry bawah tajuk pun da gelak. 

Rahman: " Aku terima nikahnya Siti Maimun binti Ibrahim dengan mas kawinnya tiga puluh rakaat tunai."

Tuk kadi: " Tiga puluh ringgit! Bukan tiga puluh rakaat. Orang sembayang terawih pun tak sampai tiga puluh rakaat."

novel ni tahun lepas beli....katam pon banyak kali.... sebab citenye memang tak kering gusi....tak dinafikan setiap kali bace bait2 tulisan penulis mesti senyum tak pon gelak sensorang sampai kakak aku tegur.

 "ko bace ape tu gile ke gelak sensorang ape yang kelakar tah..."
Disebabkan da nampak aku gelak macam orang tak betul so berebut2 pulak adik dengan kakak aku nak bace novel ni....tak sangka adik laki aku pon sibuk nak bace...suh bace buku sekolah tak nak!

Sikit tentang novel ni mengisahkan Rahman seorang pemuda sengal (bukan aku yang cakap tapi dalam novel ni Rahman memang sengal) jatuh cinta dengan Siti Maimun.Pelbagai kisah lucu yang dilalui ketika bercinta dan Rahman juga terpaksa berhadapan dengan kerenah bakal bapa mentuanye Pak brahim seorang yang alim dan tegas.Antara kisah2 lucu semase Rahman nak akad nikah memang seksa...tah bape kali tok kadi shake hand tak jadi2 jugak...

 "errr...hmmm...sa...sahaja aku...mandi ha..."

"hait! jangan mengarut. kamu nak kawin ni, bukan nak mandi hadas!"

gabra sampai menangis Rahman..tapi lepas ditenangkan, Maimun sah milik Rahman.
Bila da kawin seksa Rahman tak habis,die terpaksa berhadapan dengan bapa mentua yang tegas dalam ilmu agama. Antaranye bila disuruh baca doa qunut....bole ek ade qunut panjang dengan qunut pendek..hahhah
So, nak tahu lebih kene bace...

Sebenarnya cite ni bagus tuk persiapan pada yang bakal nak dirikan rumahtangga...ilmu agama tu perlu tuk membimbing diri sendiri dan keluarga sebab perkahwinan adalah satu tanggungjawab yang berat.Apa yang kita fikir seronok je, hakikatnye banyak cabaran yang perlu kita hadapi.







9 comments:

RinsyaRyc said...

dh bace dh.. Hihihi...

sengih jek baca citenih.. Siap add wan azlan (penulis) lam fb.. Hihihi..

niesa said...

gelak terbahak..

Marina said...

tak penah lagi bacer...marina bacer sini... salam perkenalan..

www.marinafazli.blogspot.com

niesa said...

hai marina slm perkenalan

Uchi kay-f @hmad said...

eh awk terima kasih tulis psl novel GT ni..;)

terima kasih byk2 iye..menariklah !!!

nnti nk ushar2 kat mph.....

niesa said...

kan..kan..i told u already...
novel coke and sundae pon not bad

Uchi kay-f @hmad said...

btw sblm ni saya bce novel karya RAM je..tak terbuka hati nk bce yg lain..tapi bile bce review yg awk tulis ni mungkin berubah sikitlah ...

sifu im said...

de lagi ke jual buku ni??

niesa said...

ade pi cari kat mph

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...