Pages

Sunday, March 20

tangan sakit huhuhuhu......

video

Tah mcm mane bole jadi mcm ni....jumpe doctor nasib baik xde ape yg siyes cume tendon koyak je...hahh??? tendon koyak....mmg tak serius tp sakit ya ALLAH ....aku je yang rasa...doktor kata Tendonitis atau Tenosynovitis atau glamornye lagi deQuervain's Tendonitis , tendon kat tgn da inflamed...nak pegang barang tak boleh...ape tah lagi nak mengangkatnye...bile nak menulis tahan je.... sbb nak buat mcmne tuntutan kerja yang memerlukan penggunaan tangan yang banyak.


Doktor advise pakai splint.....memang la mendatangkan problem sbb susah nak buat kerja dengan splint...nak buat light duty memang tak dapat la....tapi pakai jugak sebab nak kurangkan sakit...and ade la sikit pain killer but xnak amik pon pain killer sbb tak suke and jarang mkn ubat heheheh ....mcmne ni keje bg org mkn ubt tp sndr xnk mkn ubt....

Follow up memang tak pernah missed ...slalu jumpe physio buat exercise tgn mcm atas tu...buat wax therapy atau terapi lilin....yang ni mmg best sbb bile tgn rendam dalam lilim suam then dibalut tuk 20minit....rase lega sikit...

it's take time tapi berbaloi Alhamdulillah da ok...

mcmne bole jdi mcmni...hurmmm ....pergerakan , penggunaan tangan yg berlebihan biaselah kerja mengangkat berat! bile berterusan jdilah mcmni...

Dah kene mcmni tgn akan jadi sakit nak bengkok pon tak boleh...

nothing to worry about, just see your doctor

kurangkan pergerakan tgn

kurangkan angkat berat2

letak tuam sejuk to release pain...






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...